Smażony ryż
Przepis na:
Smażony ryż
z warzywami
Składniki przepisu:
  • 1 szklanka ryżu basmati lub innego
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • sól
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebulki dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Ryż ugotować na sypko.
  2. Marchew obrać, pokroić w słupki.
  3. Seler naciowy pokroić w plasterki.
  4. Cebulkę dymkę rozdrobnić.
  5. Poszatkować kapustę włoską.
  6. Jajka rozbić, posolić i roztrzepać. Wymieszać z sosem sojowym.
  7. Rozgrzać olej, wrzucić na patelnię marchew, podsmażyć 1 minutę. Dodać seler naciowy po chwili poszatkowaną kapustę i dymkę. Po 3 minutach wrzucić ryż i zasmażać do czasu, aż będzie gorący. Wlać jajka i energicznie mieszając, doprowadzić do ich ścięcia, tak aby oblepiły ryż. Posypać sezamem i podawać na ciepło.