@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Sernik
z polewą krówkową
Składniki:
  • 1 kg białego sera
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • 5 jajek
  • 250 g białej czekolady
  • 200 ml śmietany tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g ciastek kruchych
  • 70 g masła
  • 250 g krówek
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Ciastka pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Formę do pieczenia o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i wylepić masą, łącznie z bokami.
  2. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem.
  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietaną. Ser na sernik włożyć do miski, ubijać mikserem. Połączyć z jajkami, płynną czekoladą oraz mąką. Przełożyć na ciasteczka i piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni przez około 2 godziny. Schłodzić, wstawić na kilka godzin do lodówki przed podaniem.
  4. Krówki obrać z papierków, włożyć na patelnię, dodać 50 ml słodkiej śmietany i rozpuścić na małym gazie. Płynną masę wylać na sernik i wstawić ponownie do lodówki, aby stężała.