@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Schab ze śliwką
Składniki:
  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 200-300 g suszonych śliwek bez pestek
  • kilka łyżek oleju
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2/3 ząbki czosnku
  • sól
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przy pomocy długiego, ostrego noża w środku schabu wycinamy otwór przez całą długość mięsa. Tak przygotowany kawałek mięsa faszerujemy suszonymi śliwkami.
  2. Następnie całość nacieramy solą, lekko rozgniecionym w możdzierzu pieprzem, smarujemy olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na wierzch kładziemy gałązki rozmarynu, mięso wkładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy na noc do zamarynowania do lodówki.
  3. Tak przygotowane wcześniej, miękkie i aromatyczne mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką wody, okładamy dwoma garściami śliwek, dodajemy kilka listków laurowych i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 160 stopni C.
  4. Po upieczeniu mięso powinno odpocząć około 10-15 minut w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku. Schab kroimy w plastry i podajemy z dodatkami według uznania.