@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Ryba w cieście
piwnym
Składniki:
  • 500 g filetów z białej ryby
  • 80 g mąki
  • 80 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 50 ml piwa
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki sezamu
  • olej do smażenia
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Rybę pokroić w nieduże paseczki, mogą być też większe kawałki, jeśli takie preferuje rodzina.
  2. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.
  3. Przygotować 3 talerze. Do pierwszego wsypać mąkę z kilkoma szczyptami soli, do drugiego wbić jajko i rozmieszać z piwem, do trzeciego wsypać bułkę z sezamem.
  4. Rozgrzać olej na patelni. Każdy kawałek ryby obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku z piwem i na końcu w bułce tartej. Rybę smażyć partiami z obu stron, przewracając delikatnie,  do momentu gdy stanie się rumiana. Ryby podawać gorące z sosem majonezowym.