@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Rosół z przepiórek
z pierożkami
Składniki:

    Nadzienie

    • cebula
    • olej
    • łyżka masła

    Składniki

    • 2 przepiórki
    • łyżka masła
    • pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej
    • 2 marchewki
    • pietruszka
    • kawałek selera
    • por
    • cebula
    • 8 ziaren ziela angielskiego
    • sól i pieprz
    • natka pietruszki
    Dodaj wszystkie
    Brak wybranej listy zakupowej
    Przygotowanie:

    Rosół:

    1. Na początku dokładnie oczyść i umyj świeżą włoszczyznę. Pokrój ją w mniejsze kawałki i włóż do garnka.
    2. Dodaj tuszki przepiórek, których mięso po ugotowaniu posiada niezwykle delikatny smak i jest bogate w witaminy.
    3. Do garnka wsyp szczyptę ulubionych przypraw, które nadadzą zupie wyrazistego aromatu. Zalej wszystko 2,5 l wody.
    4. Zupę na dużym ogniu gotuj do czasu, aż zbierzesz pojawiającą się pianę. Następnie zmniejsz ogień i bulgoczący rosół pozostaw na 2 godziny. Gdy będzie gotowy odczekaj chwilę do wystudzenia, aby przesiąkł smakiem dodanych ziół. Z przygotowanej zupy, o pięknym, złotawym kolorze wyjmij chude mięso, ostudź je i oddziel od kości.

     

    Farsz na pierogi:

    1. Drobno posiekaną cebulę wrzuć na patelnię i smaż na oleju wraz z masłem, aż ładnie się zeszkli.
    2. W międzyczasie w maszynce zmiel mięso i kaszę. Dodaj je do smażonej cebulki, dokładnie wymieszaj i poczekaj – niech się dobrze zarumieni.
    3. Dopraw według uznania, tak, aby otrzymać nutkę pikantnego smaku.

     

    Ciasto na pierogi:

    1. Wysyp na stolnicę mąkę, posyp szczyptą soli, dodaj łyżkę oleju. Wyrabiane ciasto podlewaj wodą. Następnie cienko je rozwałkuj. Powycinaj szklanką kółka w cieście, aby odpowiednio odmierzyć rozmiar pierożków.
    2. Każdy pierożek zapełnij soczystym farszem i zlep dokładnie brzegi.
    3. Wystarczy 5 minut w osolonym wrzątku i pierożki zaczną wypływać na powierzchnię.
    4. Oprócz pierożków do gorącego i sycącego rosołu podaj posiekaną natkę pietruszki. Wtedy królowa polskich zup smakuje najlepiej!