Przepis na:
Roladki z łopatki
ze śliwką i serem pleśniowym
Składniki przepisu:
  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 100 g sera z niebieską pleśnią/sera pleśniowego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 150 ml piwa jasnego
  • łyżeczka oregano
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w plastry. Każdy plaster przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy młotkiem do mięsa.
  2. Mięso nacieramy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętymi ząbkami czosnku.
  3. Ser pleśniowy i śliwki kroimy w paski.
  4. Na każdym płacie mięsa z jednej strony układamy paski sera i śliwek, zwijamy ciasno całość zabezpieczając wykałaczką lub sznurkiem.
  5. Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej, obsmażamy roladki z każdej strony.
  6. Zmniejszamy grzanie, mięso podlewamy piwem, przykrywamy przykrywką i dusimy 20 min.