Szpinak rozmrozić na gęstym sicie – najlepiej pozostawiając na noc – ten sposób pozwoli zachować warzywu piękny zielony kolor i potrzebną nam gęstą konsystencję. Odciśnięty szpinak doprawić solą i pieprzem, wymieszać z serkiem i startymi ząbkami czosnku.
Mięso umyć i osuszyć. Każdy plaster mięsa rozbić młotkiem przez folię spożywczą uważając, aby nie przeciąć włókien mięsa, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Rozbite sznycle smarować na całej długości szpinakiem, w jednym brzegu ułożyć suszonego pomidora i od tego miejsca zwijać roladkę, zabezpieczyć ją wykałaczką.
Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć roladki, przesmażyć je szybko ze wszystkich stron, aby ścięło się białko, a następnie smażyć 8-10 minut pod przykryciem przekręcając roladki. Roladki można również ugotować na parze – gotowe, surowe roladki zawinąć w folię aluminiową i ułożyć w parowarze. Gotować 15 minut.