Pietruszkę i ziemniaka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na patelni pod przykryciem na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich starte jabłko i żurawinę i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu, zostawiamy do przestygnięcia, wtedy dodajemy roztrzepane jajko i kaszę manną.
Filet z indyka myjemy, nacinamy wzdłuż na tzw. motylka, by uzyskać większą płaszczyznę mięsa i rozbijamy, by płat mięsa był cieńszy i większy. Mięso nacieramy solą, pieprzem, oprószamy cynamonem, a po wewnętrznej stronie mięsa smarujemy roztartym czosnkiem.
Na środek mięsa nakładamy cały farsz i składamy mięso, zaciskając je kilkoma wykałaczkami. Układamy mięso na blaszce, na rękawie do pieczenia stroną z wykałaczkami do dołu, okręcamy rękawem i pieczemy w nim około 45 min. w 200°C,. a potem jeszcze około 10 min. z rozchylonym rękawem, by wierzch rolady ładnie się zarumienił.