@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Rolada z indyka
z nadzieniem z korzenia pietruszki i żurawiną
Składniki:
  • 60-80 dag filetu z piersi indyka
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • cynamon
  • 25 dag korzenia pietruszki
  • 1 duży ziemniak
  • 1 jabłko
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki kaszy mannej
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Pietruszkę i ziemniaka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na patelni pod przykryciem na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich starte jabłko i żurawinę i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu, zostawiamy do przestygnięcia, wtedy dodajemy roztrzepane jajko i kaszę manną.
  2. Filet z indyka myjemy, nacinamy wzdłuż na tzw. motylka, by uzyskać większą płaszczyznę mięsa i rozbijamy, by płat mięsa był cieńszy i większy. Mięso nacieramy solą, pieprzem, oprószamy cynamonem, a po wewnętrznej stronie mięsa smarujemy roztartym czosnkiem.
  3. Na środek mięsa nakładamy cały farsz i składamy mięso, zaciskając je kilkoma wykałaczkami. Układamy mięso na blaszce, na rękawie do pieczenia stroną z wykałaczkami do dołu, okręcamy rękawem i pieczemy w nim około 45 min. w 200°C,. a potem jeszcze około 10 min. z rozchylonym rękawem, by wierzch rolady ładnie się zarumienił.