Racuchy
Przepis na:
Racuchy
z jabłkami i rodzynkami
Składniki przepisu:
  • 1½ szklanki mleka
  • 2 czubate łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych
  • 300 g mąki pszennej plus 5 czubatych łyżek
  • 50 g rodzynek
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 2 winne jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. W garnku podgrzać mleko. Rozpuścić w nim cukier, dodać drożdże oraz 5 łyżek mąki. Wymieszać i odstawić na 15-20 minut, aby zaczęły pracować.
  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
  3. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko z drożdżami i wyrobić lekkie ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub dodać mleka do osiągnięcia dobrej konsystencji. Na koniec wymieszać z rozdrobnionymi jabłkami oraz rodzynkami i odstawić na  20-30 minut.
  4. Gdy ciasto urośnie, podgrzać na patelni olej, nakładać porcje ciasta i smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu na talerz posypać sowicie cukrem pudrem.