@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Piróg
biłgorajski
Składniki:

    Ciasto

    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki śmietany

    Nadzienie

    • 400 g kaszy gryczanej
    • 300 g sera białego półtłustego lub tłustego
    • 250 g śmietany
    • 5 jajek
    • 150 g słoniny stopionej ze skwarkami
    • 2 łyżki suszonej mięty
    • sól i pieprz do smaku

    Składniki

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 600 g ziemniaków
    Dodaj wszystkie
    Brak wybranej listy zakupowej
    Przygotowanie:
    1. W misce szybko wyrobić półkruche ciasto z mąki, zimnego masła, drożdży, proszku do pieczenia oraz soli. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na cienki placek. Wyłożyć ciastem formę do pieczenia.
    2. Kaszę gryczaną ugotować na półmiękko.
    3. Obrać i ugotować ziemniaki i ugnieść z masłem. Do garnka dodać kaszę gryczaną, jajka, śmietanę, roztopione masło, ser biały, miętę, sól oraz pieprz. Wymieszać.
    4. Masę wyłożyć na ciasto. Z drugiej części ciasta uformować placek i przykryć nim piroga.
    5. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 2 godzin.
    6. Podawać z maślanką.