@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Pierś z kurczaka
marynowana w maślance
Składniki:
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 3/4 szklanki maślanki naturalnej
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka starta z cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Filety z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie nacieramy z obu stron solą, pieprzem, skórką startą z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Kurczaka układamy w naczyniu i polewamy maślanką. Mięso zostawiamy w tej marynacie na dobę w zimnym miejscu np. w lodówce – dzięki maślance kurczak stanie się wilgotny, mięso nabierze wyjątkowego smaku.
  3. Po tym czasie mięso wyjmujemy z maślanki, zdejmując jej nadmiar, posypujemy posiekaną natką pietruszki – układamy w parowarze lub naczyniu do gotowania na parze i parujemy przez 15 min.
  4. W tym samym czasie razem z kurczakiem, możemy ugotować na parze warzywa, które serwujemy jako dodatek do kurczaka.