@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Pierś kurczaka
z musem z buraków
Składniki:
  • 4 upieczone lub ugotowane buraki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 70 g kaszy jęczmiennej
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • kilka listków świeżego oregano
  • 1 łyżka oleju
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Kurczaka tniemy na cienkie paski, posypujemy solą i pieprzem.
  2. Dodajemy czosnek i odrobinę oleju. Odstawiamy na godzinę.
  3. W tym czasie robimy mus z buraków – gotujemy je do miękkości, a następnie przekładamy do blendera, dodajemy ocet, cukier i masło. Wszystko dokładnie miksujemy i studzimy.
  4. Kurczaka obsmażamy na patelni i odkładamy w ciepłe miejsce.
  5. Gotujemy kaszę jęczmienną na sypko.
  6. Na talerz nakładamy mus, kaszę jęczmienną, a na koniec układamy kawałki kurczaka i dekorujemy oregano.