@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Pieczony kurczak
na salsie pomidorowej
Składniki:

    Salsa

    • 150 g pomidorów
    • ząbek czosnku
    • ćwiartka cebuli lub cebulka dymka
    • łyżka soku cytrynowego
    • kawałek świeżej papryczki chili

    Składniki

    • 4 porcje kurczaka
    • 4 łyżki oleju
    • 4 ząbki czosnku
    • łyżka oregano
    • pół łyżeczki pikantnej papryki
    • sól
    Dodaj wszystkie
    Brak wybranej listy zakupowej
    Przygotowanie:
    1. Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każda porcję smarujemy olejem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószamy solą, papryką i oregano.
    2. Mięso obsmażamy na patelni aż się zezłoci, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 min. w 180 st.
    3. Przygotowujemy salsę. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę siekamy w jak najdrobniejszą kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie warzywa mieszamy z sokiem cytrynowym i posiekaną papryczką chili. Każdą porcję kurczaka podajemy na łyżce pomidorowej salsy. Dodatkowo możemy wzbogacić smak salsy groszkiem i pestkami dyni.