Obierz i ugotuj ziemniaki, soląc je dopiero pod koniec gotowania.
Przygotuj marynatę: wlej do miski oliwę, dorzuć przyprawy i dokładnie wymieszaj.
W marynacie obtocz umytą, osuszoną i lekko nakłutą nożykiem pierś z kurczaka. Możesz zostawić mięso na kilka minut w sosie.
Przełóż pierś do blachy lub naczynia żaroodpornego i piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 180–200°C.
W międzyczasie przygotuj mizerię. Obrane ogórki pokrój w cienkie plasterki, dodaj posiekaną cebulkę lub szczypiorek, do smaku dopraw solą i pieprzem. Po kwadransie, gdy składniki nabiorą aromatu, odcedź od namiaru wody i zalej jogurtem naturalnym. Dobrze wymieszaj.
Ładnie upieczoną, złocistą pierś z kurczaka ułóż na talerzu wraz z ziemniakami posypanymi koperkiem. Podawaj z mizerią.