@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Pieczona pierś z kurczaka
z ziemniakami i mizerią
Składniki:
  • duża pierś z kurczaka
  • czerwona cebula lub szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek
  • ziemniaki (według uznania)
  • świeży koperek
  • 2 ogórki szklarniowe lub 4–5 gruntowych
  • mały jogurt naturalny (gęsty, np. grecki)
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Obierz i ugotuj ziemniaki, soląc je dopiero pod koniec gotowania. 
  2. Przygotuj marynatę: wlej do miski oliwę, dorzuć przyprawy i dokładnie wymieszaj. 
  3. W marynacie obtocz umytą, osuszoną i lekko nakłutą nożykiem pierś z kurczaka. Możesz zostawić mięso na kilka minut w sosie.
  4. Przełóż pierś do blachy lub naczynia żaroodpornego i piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 180–200°C. 
  5. W międzyczasie przygotuj mizerię. Obrane ogórki pokrój w cienkie plasterki, dodaj posiekaną cebulkę lub szczypiorek, do smaku dopraw solą i pieprzem. Po kwadransie, gdy składniki nabiorą aromatu, odcedź od namiaru wody i zalej jogurtem naturalnym. Dobrze wymieszaj.
  6. Ładnie upieczoną, złocistą pierś z kurczaka ułóż na talerzu wraz z ziemniakami posypanymi koperkiem. Podawaj z mizerią.