Przepis na:
Pasztet mięsny
Składniki przepisu:
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 bułki kajzerki czerstwe
  • 2 listki laurowe
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 0,25 kg boczku surowego bez kości
  • 10 dag wątróbki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • łyżeczka soli i łyżecza pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę. Dodać obraną marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Zalać wodą i gotować do miękkości.
  2. Mięso i warzywa odcedzić z wywaru (a w nim namoczyć bułki), ostudzić
  3. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (razem z bułką). Do masy mięsnej dodać przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową) i jajka, następnie wyrobić.
  4. Masę przełożyć do formy keksówki. Piec około 1,5 godziny w 180°C.