@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Paszteciki
do barszczu ukraińskiego
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 2 żółtka i 1 jajko
  • 70 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • kapusta gotowana lub bigos
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Składniki ciasta połączyć i wyrobić elastyczne ciasto.
  2. Rozwałkować ciasto na placek o wymiarach 30 cm na 20 cm i grubości 1/2 centymetra. Przekroić go na dwie części, tak aby powstał prostokąt 30 cm na 10 cm.
  3. Nakładać farsz z kapusty na środek, po 2 cm od brzegów i zwinąć ciasto w formie wałka.
  4. Wałek lekko spłaszczyć i pokroić paszteciki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut.