@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Odświętna pieczeń
wołowa z ciemnym piwem
Składniki:
  • 1,8-2 kg szynki lub łopatki wołowej
  • 10 małych cebul
  • 300 ml ciemnego piwa
  • 2 łyżeczki melasy lub miodu gryczanego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • sól i czarny pieprz do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Szynkę umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Związać, aby utrzymała zgrabny kształt. Obsmażyć na suchej patelni ze wszystkich stron, przełożyć do garnka żaroodpornego z przykrywką lub małej gęsiarki.
  2. Dodać piwo, melasę oraz cebulki. Przykryć i dusić przez około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  3. Sprawdzić pieczeń. Jeśli jest gotowa, wyłożyć na talerz, odłowić cebulki.
  4. Na patelni przygotować zasmażkę z masła i mąki. Sos przelać do garnka, zagotować, dodać partiami zasmażkę, energicznie wymieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Spróbować, jeśli trzeba doprawić solą i pierzem.
  5. Szynkę podawać z sosem z ciemnego piwa i cebulkami.