@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Łosoś pieczony
z talarkami ziemniaczanymi
Składniki:
  • 6 kawałków łososia
  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 50 g masła
  • 2 gałązki pomidorów
  • sól
  • biały pieprz
  • zioła do ryb lub mieszanka przypraw ziołowych
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry, można to zrobić w robocie kuchennym. Zagotować wodę, posolić i włożyć plastry ziemniaków, zamieszać i gotować nie dłużej niż 3 minuty.
  2. Jajko rozbić i wymieszać ze śmietaną i szczyptą soli.
  3. Łososia umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i przyprawami.
  4. Na brytfankę wyłożyć ziemniaki, polać mieszaniną jajka i śmietany. Delikatnie wymieszać. 
  5. Na ziemniakach ułożyć łososia, poukładać obok pomidory i wstawić do piernika. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.