@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Łopatka szpikowana
czosnkiem w sosie barbeque
Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • porcja sosu barbeque
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • czosnek
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki musztardy miodowej
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki papryki
  • duża szczypta pieprzu cayenne
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:

sosu:

W rondelku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim bardzo drobno posiekane cebulę i ząbki czosnku. Dodajemy paprykę, pieprz cayenne i mieszamy. Dorzucamy pozostałe składniki i łączymy je dokładnie. Zawartość rondelka gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Studzimy. Sos zużywamy od razu do mięsa.

mięsa:

Niezbędnym elementem procesu jest marynowanie. Myjemy mięso, osuszamy ręcznikiem papierowym i nakłuwamy kilkakrotnie końcówką noża, wkładając w miejsca nacięcia ząbki czosnku. Nacieramy dokładnie mięso sosem barbecue zmieszanym z drobno pokrojonym świeżym rozmarynem. Tak przygotowane mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki, jeżeli nam wystarczy czasu – na całą noc. Zamarynowaną łopatkę z sosem pieczemy w 200°C pod folią około 2 godzin. Łopatkę podajemy z wiosenną sałatką z drobno pokrojonej sałaty z pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką i zieloną cebulką.