@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Łopatka pieczona
z rozmarynem
Składniki:
  • 1-1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 3 łyżeczki przyprawy w płynie Maggi
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • świeży lub suszony rozmaryn
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Łopatkę umyj pod bieżącą wodą, dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym. 
  2. Przygotuj marynatę w miseczce: zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawę Maggi, olej oraz rozmaryn. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, następnie natrzyj całe mięso. Aby nadać łopatce kształt pieczeni owiń ją sznurkiem co 2 cm. Pozostaw w lodówce przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  3. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj przykrywką i piecz do 2 godzin w 180°C.
  4. Najlepiej smakuje z podsmażonymi młodymi ziemniakami.