@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Kurczak
pieczony z dynią
Składniki:
  • 4 porcje kurczaka
  • pół kg (lub więcej) dyni
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • majeranek
  • oregano
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Dynie kroimy w kawałki i obieramy ze skórki.
  3. Kurczaka i dynię smarujemy oliwą a następnie wmasowujemy w nie czosnek przeciśnięty przez praskę, oprószamy solą i pieprzem. Kurczaka dodatkowo oprószamy ziołami.
  4. Formę żaroodporną smarujemy odrobiną oliwy, układamy w niej kurczaka a pomiędzy nim kawałki dyni.
  5. Pieczemy 45 minut w 180st.