Przepis na:
Kurczak pieczony
z cytryną i tymiankiem
Składniki przepisu:
  • 1 kurczak
  • 1 cytryna
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Smarujemy go olejem, nacieramy przyprawami i ziołami.
  3. Cytrynę kroimy na cienkie plasterki i obkładamy nimi kurczaka.
  4. Pokrojone w kawałki warzywa wrzucamy na blaszkę, oprószamy tymi samymi przyprawami co mięso, na nich układamy kurczaka.
  5. Pieczemy w temp. 160 st. - grzanie góra-dół (bez termoobiegu) przez 1,5-2 godz. w zależności od wielkości kurczaka.