@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Kurczak pieczony
z sosem pieprzowym
Składniki:
  • 1 kurczak
  • 2 cytryny
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 gałązek tymianku
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej
  • kolorowy pieprz
  • sól
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć łyżką masła.
  2. Cytryny pokroić w ćwiartki, czosnek obrać. Do środka kurczaka włożyć cytryny, czosnek, masło i tymianek.
  3. Kurczaka ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową lub pokrywką w naczyniu żaroodpornym. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
  4. Odlać do garnuszka sos, który wyciekł z kurczaka. Dobrze doprawić go solą i kolorowym pieprzem, powinien być dość pikantny. Na patelni podsmażyć 1 łyżkę masła z mąką. Gdy zasmażka stanie się złota, dodać ją do sosu, ciągle mieszając. Gęsty sos pieprzowy podawać razem z kurczakiem.