@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Królik
duszony w winie
Składniki:
  • tusza królika
  • 10 ziaren pieprzu
  • gałązka rozmarynu
  • łyżeczka musztardy
  • cebula, por, pietruszka
  • 200 ml wina białego
  • 100 ml śmietany do sosów
  • łodyga selera naciowego
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Obierz cebulkę oraz por i pokrój w małe talarki. Pietruszkę i seler naciowy posiekaj w plasterki, tak aby było różnorodnie.
  2. Pokrojone warzywa wrzuć na patelnię, wymieszaj i podsmaż na roztopionym masełku. Gdy się pięknie zarumienią dodaj do nich przyprawy i zioła: liście laurowe, rozmaryn, ziele angielskie, które dodadzą potrawie intensywnego aromatu. Całość kompozycyjnie ułóż na dnie garnka.
  3. Królika dokładnie umyj, osusz papierowymi ręcznikami i podziel na równe kawałki. Dołóż je do garnka i ułóż na warzywach. Niech składniki stworzą jedną, smakowitą całość.
  4. Zalej wszystko białym winem i bulionem. Cudowną, kulinarną kompozycję duś pod szczelnym przykryciem przez około 1,5 godziny na małym ogniu tak aby mięsko wystarczająco zmiękło. Na koniec do smaku dodaj wymieszaną śmietankę z musztardą. Raz jeszcze zamieszaj i zagotuj.
  5. Królik duszony w winie gotowy do podania, najlepszy z ziemniaczanym puree albo makaronem.

Smacznego!