@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Kluski kładzione lub
pierogi ruskie z białym sosem
Składniki:
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki wody
  • 200 ml śmietany
  • 50 g pikantnego sera
  • biały pieprz do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. W głębokim talerzu rozbić jajko, dodać wodę, sól i wymieszać widelcem. Gdy masa jest roztrzepana, stopniowo dodawać mąkę i mieszać a następnie ubijać widelcem.
  2. Zagotować wodę, posolić ją odrobinę, kłaść łyżką do zupy kluski. Najpierw zanurzyć łyżkę do zupy w wodzie, potem nabierać porcję ciasta wielkości 1/3 łyżki i włożyć, zanurzając do gotującej się wody. Postępować tak do czasu, aż zostanie zużyte całe ciasto na kluski kładzione. Delikatnie zamieszać kluski i odczekać około 2 minut od zagotowania.
  3. Kluski kładzione wyławiać łyżką cedzakową i podawać z białym sosem powstałym w wyniku podgrzania na patelni śmietany z pieprzem i pikantnym serem.