@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Klopsiki
w letnim zestawie
Składniki:
  • 0,6 kg łopatki
  • łyżka mąki
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 2/3 szklanki pelnotłustego mleka
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 100 g pieczarek
  • 100 ml śmietanki 18%
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić do nasiąknięcia.
  2. Oczyszczoną łopatkę zmielić.
  3. 1 cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy.
  4. Zmieloną łopatkę, bułkę, cebulkę oraz przyprawy połączyć razem i dokładnie wyrobić.
  5. Z wyrobionego mięsa uformować kulki.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę. Klopsiki podsmażyć tak, by zarumieniły się równo z każdej strony, następnie odłożyć. 
  7. Na patelni z resztką oliwy zeszklić pozostałą cebulę, dodać pieczarki i dusić ok. 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku, wlać śmietankę.
  8. Klopsiki przełożyć na patelnię z sosem i dusić razem pod przykryciem ok. 10 minut. Mąkę rozrobić z wodą i delikatnie zagęścić sos.
  9. Fasolkę szparagową wrzucić na osoloną, gotującą się wodę i blanszować ok. 4 minut tak, żeby strączki pozostały chrupiące.
  10. Podawać z ulubioną kaszą.