mój
ulubiony
POLOmarket
E-SKLEP
Gazetki Promocyjne
POLOkarta i aplikacja
Strefa dla Biznesu
Kariera
Kontakt
Listy zakupowe
pl
en
de
Przepis na:
Klopsiki
w letnim zestawie
Składniki przepisu:
0,6 kg łopatki
łyżka mąki
300 g fasolki szparagowej
2/3 szklanki pelnotłustego mleka
2 cebule
ząbek czosnku
oliwa
sól
pieprz
100 g pieczarek
100 ml śmietanki 18%
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić do nasiąknięcia.
Oczyszczoną łopatkę zmielić.
1 cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy.
Zmieloną łopatkę, bułkę, cebulkę oraz przyprawy połączyć razem i dokładnie wyrobić.
Z wyrobionego mięsa uformować kulki.
Na patelni rozgrzać oliwę. Klopsiki podsmażyć tak, by zarumieniły się równo z każdej strony, następnie odłożyć.
Na patelni z resztką oliwy zeszklić pozostałą cebulę, dodać pieczarki i dusić ok. 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku, wlać śmietankę.
Klopsiki przełożyć na patelnię z sosem i dusić razem pod przykryciem ok. 10 minut. Mąkę rozrobić z wodą i delikatnie zagęścić sos.
Fasolkę szparagową wrzucić na osoloną, gotującą się wodę i blanszować ok. 4 minut tak, żeby strączki pozostały chrupiące.
Podawać z ulubioną kaszą.
NEWSLETTER
ZAPISZ SIĘ
Odbierz swój POLOmagazyn!