Przepis na:
Klopsiki drobiowe
ekspresowe
Składniki przepisu:
  • 2 piersi z kurczaka
  • szczypta cynamonu
  • 1 jabłko
  • sól i pieprz do smaku
  • ryż do podania
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • bułka tarta do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji klopsików
  • kilka gałązek koperku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Do malaksera włożyć jabłko pozbawione gniazda nasiennego, piersi kurczaka, rozdrobnioną cebulę, poszatkowany koperek, masło, majonez, jajko, kilka szczypt soli, pieprzu i cynamonu. Miksować masę, aż stanie się jednorodna. Przełożyć do miski i dodać kilka łyżek bułki tartej.
  2. Uruchomić parowar lub do garnka z gotującą się wodą włożyć sitko. Z masy formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na sicie. Przykręcić ogień na tyle, aby woda dalej się gotowała. Klopsiki gotować około 20 minut.
  3. Podawać z ugotowanym ryżem i sosem śmietanowym.