@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Kalarepka nadziewana
mięsem mielonym
Składniki:
  • 4 kalarepki
  • 2 cebule
  • 200 g mielonego mięsa
  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz do smaku
  • ser tarty
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Kalarepki umyć, obrać z liści, wydrążyć nożem środek tak, aby powstało miejsce na mięso. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć kalarepki na 10 minut.
  2. Na łyżce oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. W misce wymieszać dokładnie i wyrobić mięso mielone, z bułką, pokrojonymi na drobne kawałki śliwkami, ketchupem, dwoma szczyptami soli i pieprzu. Masą mięsną wypełnić dołki w kalarepkach.
  4. Kalarepki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut. Przed podaniem posypać startym serem.