@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Hiszpańskie
gazpacho
Składniki:
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu sherry lub octu jabłkowego ewentualnie winnego
  • chleb lub bułka do podania
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 500 g pomidorów (4 pomidory)
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 4 kromki białego chleba
  • 500 ml przegotowanej zimnej wody
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Wymieszać dokładnie z porwanymi na drobne kawałki 3 kromkami białego chleba i 5 łyżkami oliwy, dolać 200-300 ml przegotowanej wody i odstawić na 20-30 minut.
  2. Jednego pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę. Gniazdo nasienne włożyć do blendera, a pomidora pokroić w drobną kostkę. Pozostałe pomidory pokroić na większe kawałki i dodać do blendera.
  3. Ogórka obrać ze skórki – 1/3 ogórka pokroić w kostkę, pozostałą część włożyć do blendera.
  4. Paprykę oczyścić z nasion – 1/3 papryki pokroić w kostkę, pozostałą część włożyć do blendera.
  5. Cebulę obrać i włożyć do blendera.
  6. Jedną kromkę chleba pokroić w kosteczkę i opiec na patelni.
  7. Zblendować pomidory, paprykę, ogórka, cebulę z pastą z chleba, czosnku i oliwy. Dodać ocet, pozostałą wodę i miksować kilka sekund. Gazpacho przelać przez sitko i przetrzeć. Skórki (lub pozostałości) warzyw wyrzucić, a gazpacho schłodzić kilka godzin w lodówce. Powinno być bardzo zimne. Podawać z pokrojonymi wcześniej kawałkami warzyw i opieczonym chlebem.