Gulasz wieprzowy
Przepis na:
Gulasz wieprzowy
z piwem
Składniki przepisu:
  • 250 g szynki wieprzowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 125 ml jasnego piwa
  • 125 ml soku jabłkowego
  • 8 listków szałwi
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • 4 łyżki oleju
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Cebule obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
  2. Mięso obmyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto na patelni z masłem i olejem.
  3. Mięso przełożyć do garnka, dodać cebulę, piwo, sok jabłkowy, listki szałwi, ziele i listek. Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Jeśli mięso jest miękkie i delikatne, to znak, że gulasz jest gotowy.