@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Gruszkowy deser
na ciepło
Składniki:
  • 6-8 gruszek
  • około 800 ml wody
  • 250 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 2 rozgniecione strączki kardamonu (można użyć kardamonu w proszku)
  • 50 g orzechów laskowych
  • szczypta cynamonu
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Orzechy prażyć na suchej patelni. Gdy będą miały przypieczoną skórkę, schłodzić. Obrać i posiekać drobno lub zmielić w młynku do kawy.
  2. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier. Dodać rozgniecione w moździerzu ziarenka kardamonu razem z łupinkami, sok z cytryn oraz laskę cynamonu.
  3. Gruszki obrać, pozostawić im ogonki, włożyć do wody, zagotować i gotować na bardzo małym ogniu przez około 15-20 minut.
  4. Wyłowić. Ułożyć na talerzu i posypać mielonymi orzechami oraz odrobiną cynamonu.