@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Grillowane żeberka
w domowym sosie barbecue
Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • ziele angielskie
  • 4 listki laurowe
  • 150 ml ketchupu
  • 50 ml sosu barbecue
  • 2–3 ząbki czosnku
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Żeberka podgotuj w wodzie wraz z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i listków laurowych.
  2. Podgotowane żeberka pokawałkuj na kilkucentymetrowe kwadraty.
  3. Żeberka zamarynuj w sosie barbecue: rozbełtaj ketchup i sos z 5 łyżkami wywaru z mięsa, rozprowadź z ugniecionym czosnkiem i pozostałymi przyprawami (imbirem i gałką muszkatołową).
  4. Zamarynowane żeberka wstaw na pół godziny do lodówki.
  5. Żeberka układaj na bardzo gorącym grillu i piecz kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i soczyste.
  6. Podać z połówkami ziemniaków w skórkach (grillowanych w folii) i z sosem śmietanowym.

 Smacznego!