@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Grillowane roladki z karkówki
Składniki:
  • 1 kg karkówki bez kości
  • 2 kwaśne jabłka
  • 200 g boczku wędzonego lub prasowanego (w plastrach)
  • 2 łyżki mieszanki przypraw do wieprzowiny
  • 8 łyżek oleju
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Karkówkę pokrój w cienkie plastry i lekko rozbij.
  2. Do miski wlej olej, dosyp przyprawy i roztrzep widelcem, żeby dobrze się wymieszały (możesz też użyć gotowej marynaty do mięs).
  3. Każdy plaster mięsa posmaruj marynatą, porozkładaj na tacce, skrop resztką marynaty i włóż do lodówki na pół godziny.
  4. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w ósemki, a wykałaczki namocz w zimnej wodzie, żeby nie przypaliły się w czasie pieczenia.
  5. Pora na rolowanie mięsa. Każdorazowo połóż na desce cieniutki plaster boczku, na nim umieść talar zamarynowanej karkówki, a na jednym z krańców kawałek jabłka. Całość zawiń od strony owocu w rulonik i przebij wykałaczką spinając sztukę mięsa.
  6. Roladki grilluj do 20 minut, często je obracając.