Przepis na:
Grillowana kaszanka
z marmoladą cebulową
Składniki przepisu:
marmolada cebulowa
5 dużych czerwonych cebul
5 łyżek cukru
ocet balsamiczny
olej
purre z kalafiora
1 kalafior
50 g masła
50 ml śmietanka 18%
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Składniki
1 kg kaszanki
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
marmolady cebulowej:
Pokrojoną w piórka cebulkę smaż na patelni na małej ilości oleju.
Dolej ocet balsamiczny, dodaj cukier i szczyptę soli.
Zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszaj, aż cebulka uzyska gęstą konsystencję.
Marmoladę podawaj na ciepło lub zimno.
puree z kalafiora:
Ustaw piekarnik na 180 stopni celsjusza i piecz w nim świeży kalafior przez 20 minut. Następnie zblenduj go – puree masz już gotowe.
Podgrzej w garnku śmietankę, pamiętaj, aby zmniejszyć ogień i mieszać co jakiś czas.
W śmietance rozpuść masło i wmieszaj kalafiorowe puree.
Całość do smaku dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Kaszankę opiekaj klasycznie na grillu z jednej i drugiej strony.
Podawaj z marmoladą oraz puree.