@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Grecka karkówka z grilla
z sałatką grecką horiatiki
Składniki:
  • 1 kg karkówki bez kości
  • przyprawa grill
  • 200 g oliwek zielonych i czarnych
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 150 ml oliwy z oliwek

Składnikii na sałatkę

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 ogórki
  • 2 zielone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • kilka grubych plastrów greckiej oryginalnej fety
  • garść czarnych greckich oliwek
  • 6 łyżek greckiej oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • łyżeczka suszonego oregano
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:

Karkówka:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm.
  2. Oliwki zblenduj z oliwą dodając przyprawę do karkówki, posiekaną kolendrę oraz oregano.
  3. Gotową marynatą posmaruj dokładnie z każdej strony wszystkie kawałki mięsa i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
  4. Zamarynowane mięso smaż 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu.

 

Sałatka:

  1. Pomidory, ogórki i papryki pokrój na równe kawałki i wrzuć do miski.
  2. Całość posyp cebulą pokrojoną w piórka, obsyp oliwkami i skrop oliwą wymieszaną z solą i oregano.
  3. Na wierzch połóż kilka kawałków fety.