@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Gęś pieczona
Składniki:
  • 1 gęś (ok. 3 kg)
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • 400 ml soku jabłkowego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Gęś umyj i osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw w chłodne miejsce do zamarynowania na 24 godziny.
  2. Po tym czasie gęś przełóż do brytfanny, połóż grzbietem do dołu, polej sokiem jabłkowym.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. i piecz 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st., a po godzinie do 140 st. (w sumie pieczenia będzie ok. 3 godzin – ok. godziny na każdy kg gęsi).
  4. W trakcie pieczenia gęś często polewaj płynem z dna brytfanny.
  5. Gęś wyjmij z piekarnika na półmisek i pokrój w następujący sposób: odetnij nogi i skrzydła z kawałkami piersi. Piersi odetnij od mostka i pokrój w plastry. Nożycami do drobiu oddziel część piersiową od grzbietu, a grzbiet pokrój na cztery kawałki.
  6. Gęś będzie doskonale smakować w towarzystwie pieczonych warzyw np. marchewki czy pietruszki oraz z zimowymi surówkami np. coleslawem z żurawiną  lub buraczkową.