Myjemy i namaczamy suszone grzyby w 1/2 szklance wody.
Obrany czosnek i cebulę kroimy w ćwiartki. Wędzony boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę nakłuwamy wykałaczką.
Następnie gotujemy 3 szklanki wody – wrzucamy do wrzątku cebulę, czosnek i grzyby – całość lekko solimy. Dorzucamy połowę przygotowanego boczku i kiełbasę, a następnie gotujemy na małym ogniu aż do miękkości (około 40 minut).
W połowie gotowania, po 20 minutach, dodajemy przyprawy: pieprz, ziele angielskie i listek laurowy.
Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy na chwilę z wywaru, kroimy w grube talary i wrzucamy z powrotem do garnka. Dolewamy żurek, wsypujemy rozdrobniony majeranek i zagotowujemy całość.
Po odstawieniu zupy dodajemy śmietanę, najpierw delikatnie ją rozprowadzając w kubku wywaru. Drugą połowę boczku smażymy na patelni. Ziemniaki kładziemy w osobnej miseczce i polewamy wytopionym tłuszczykiem ze skwarkami.
Na talerzach do zupy kładziemy pokrojone w ćwiartki jajka i zalewamy gorącym żurkiem.