@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Domowy żurek
na kiełbasie i boczku
Składniki:
  • 30 dag białej kiełbasy
  • pieprz, sól, czubata łyżeczka majeranku
  • kilka gotowanych ziemniaków
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1/2 litra gotowego kiszonego żurku
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 2–3 grzyby suszone
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2–3 ziarenka ziela angielskiego
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Myjemy i namaczamy suszone grzyby w 1/2 szklance wody.
  2. Obrany czosnek i cebulę kroimy w ćwiartki. Wędzony boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę nakłuwamy wykałaczką. 
  3. Następnie gotujemy 3 szklanki wody – wrzucamy do wrzątku cebulę, czosnek i grzyby – całość lekko solimy. Dorzucamy połowę przygotowanego boczku i kiełbasę, a następnie gotujemy na małym ogniu aż do miękkości (około 40 minut). 
  4. W połowie gotowania, po 20 minutach, dodajemy przyprawy: pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. 
  5. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy na chwilę z wywaru, kroimy w grube talary i wrzucamy z powrotem do garnka. Dolewamy żurek, wsypujemy rozdrobniony majeranek i zagotowujemy całość. 
  6. Po odstawieniu zupy dodajemy śmietanę, najpierw delikatnie ją rozprowadzając w kubku wywaru. Drugą połowę boczku smażymy na patelni. Ziemniaki kładziemy w osobnej miseczce i polewamy wytopionym tłuszczykiem ze skwarkami. 
  7. Na talerzach do zupy kładziemy pokrojone w ćwiartki jajka i zalewamy gorącym żurkiem.