@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Domowa
pizza
Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 1½ szklanki wody +/- kilka łyżek
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 puszka sosu/koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy ziołowej z bazylią, oregano i  tymiankiem
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 g sera żółtego lub mozzarelli
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Mąkę, sól, wodę i drożdże połączyć ze sobą i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Gdy odchodzi od ręki, przełożyć je do miski i przykryć natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostawić do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę, do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  2. Gdy urośnie, wyjąć ciasto z miski, kilka razy ugnieść, podzielić na kawałki i uformować placki. Zostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  3. Na cieście delikatnie rozprowadzić sos, posypać przyprawami, startym serem i piec około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni.