Przepis na:
Cukinia nadziewana
pulpetami i kuskusem
Składniki przepisu:
4 cukinie
300 g mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 czerstwa bułka kajzerka namoczona w mleku
sól i pieprz
olej
1/3 szkl. kaszy kuskus
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i ulubionych ziół, zalewamy wrzątkiem (ok. 2/3 szkl.)
Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, czosnek, namoczoną bułkę i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.
Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe pulpeciki, które układamy na desce.
Kotleciki obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty, przekręcając je, aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż i wydrążamy środki. W otworach układamy naprzemiennie pulpecika i łyżkę kaszy.
Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy aż cukinia zmięknie (ok. 20 min).