@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Cukinia nadziewana
pulpetami i kuskusem
Składniki:
  • 4 cukinie
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerstwa bułka kajzerka namoczona w mleku
  • sól i pieprz
  • olej
  • 1/3 szkl. kaszy kuskus
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i ulubionych ziół, zalewamy wrzątkiem (ok. 2/3 szkl.)
  2. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, czosnek, namoczoną bułkę i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.
  3. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe pulpeciki, które układamy na desce.
  4. Kotleciki obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty, przekręcając je, aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
  5. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż i wydrążamy środki. W otworach układamy naprzemiennie pulpecika i łyżkę kaszy.
  6. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy aż cukinia zmięknie (ok. 20 min).