@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Creme
brulee
Składniki:
  • 5 jajek
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 4 łyżki miałkiego cukru do masy
  • 4 łyżki cukru + 2 łyżki wody
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie:
  1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru do czasu, aż zaczną jaśnieć.
  2. Śmietanę zagotować z laską wanilii lub cukrem waniliowym. Dodać, ciągle ubijając do jajek.
  3. Nieduże kokilki nasmarować masłem, przelać masę przez sito do pojemniczków.
  4. Blaszkę metalową wypełnić wodą, zanurzyć kokilki i piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Po wyjęciu z piekarnika schłodzić kilka godzin w lodówce.
  5. Na patelni rozpuścić 4 łyżki cukru z 4 łyżkami wody. Gorący karmel wlać na przestudzony krem. Podawać natychmiast, na powierzchni może utworzyć się skorupka.