Przepis na:
Ciasto
Shrek
Składniki przepisu:

    Biała masa

    • 500 ml śmietany tortowej o zawartości tłuszczu 36%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 opakowania galaretki cytrynowej
    • 2 opakowania galaretki agrestowej

    Biszkopt

    • 150 g cukru
    • 3 czubate łyżki mąki pszennej
    • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dekoracja

    • kiwi do dekoracji

    Zielona masa

    • 1 l soku z zielonych owoców
    • 3 budynie śmietankowe
    • 100 g masła w temperaturze pokojowej
    • 2 opakowania ciastek Milka Jaffa Chocolate Mousse Mondelez
    Dodaj wszystkie
    Brak wybranej listy zakupowej
    Przygotowanie przepisu:
    1. Białka ubić na sztywno, wsypywać cukier, ubijać, żeby powstała gładka masa. Dodać żółtka i miksować. Dosypać oba gatunki mąki oraz proszek do pieczenia – wymieszać. Spód tortownicy o wymiarze 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do blaszki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 15 minut. Zostawić do wystudzenia.
    2. Zagotować 700 ml zielonego soku. Budynie rozpuścić w pozostałym soku, po czym dodać je do gotującego się płynu. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć ogień. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową zmiksować ją z masłem i wyłożyć na zimny biszkopt. Na masie ułożyć ciastka Milka Jaffa. Wstawić do lodówki do stężenia.
    3. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać zimną galaretkę i miksować jeszcze kilkanaście sekund. Masę wyłożyć na ciastka i wstawić do lodówki.
    4. W 700 ml wody rozpuścić galaretkę agrestową. Schłodzić, wylać na zimną masę śmietanową i pozostawić do stężenia. Przed podaniem poukładać na ciastku pokrojone w plastry obrane kiwi.