Przepis na:
Ciasto drożdżowe
z suszonymi owocami
Składniki przepisu:

    Ciasto

    • 50 g margaryny lub masła
    • 40 g drożdży
    • 1 cukier waniliowy

    Kruszonka

    • 3 łyżki mąki
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki masła

    Masa

    • 60 ml dżemu
    • 50 g mielonych orzechów
    • garść lub dwie rodzynek
    • skórka kandyzowana pomarańczowa
    • zapach waniliowy

    Składniki

    • 500 g mąki pszennej
    • 250 ml mleka
    Dodaj wszystkie
    Brak wybranej listy zakupowej
    Przygotowanie przepisu:
    1. Do połowy ciepłego mleka wkruszyć drożdże, rozrobić z łyżką mąki, czubatą łyżką cukru i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, rozczyn, sól, resztę mleka, wyrobić dokładnie. Dodać roztopione letnie masło, odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
    3. W misce wymieszać dżem z mielonymi orzechami, poszatkowanymi rodzynkami, skórką pomarańczową i kilkoma kroplami zapachu.
    4. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na prostokąty. Na środku ułożyć masę i zwinąć ciasto w wałek. Oba boki dokładnie zalepić. Lekko zawinąć wkoło siebie oba ciasta, tak aby się połączyły. Ciasto włożyć w natłuszczoną formę, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 35 minut.
    5. Wymieszać mąkę z cukrem i masłem, aby powstała kruszonka. Posypać nią ciasto.
    6. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.