Do połowy ciepłego mleka wkruszyć drożdże, rozrobić z łyżką mąki, czubatą łyżką cukru i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, rozczyn, sól, resztę mleka, wyrobić dokładnie. Dodać roztopione letnie masło, odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
W misce wymieszać dżem z mielonymi orzechami, poszatkowanymi rodzynkami, skórką pomarańczową i kilkoma kroplami zapachu.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na prostokąty. Na środku ułożyć masę i zwinąć ciasto w wałek. Oba boki dokładnie zalepić. Lekko zawinąć wkoło siebie oba ciasta, tak aby się połączyły. Ciasto włożyć w natłuszczoną formę, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 35 minut.
Wymieszać mąkę z cukrem i masłem, aby powstała kruszonka. Posypać nią ciasto.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.