Przepis na:
Ciasteczka
kukurydziane
Składniki przepisu:
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru + 80-100 g do posypania
  • 1½ szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50-70 g miękkiego masła
  • +/- 200 ml śmietany lub jogurtu
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g mielonych orzechów
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Płatki kukurydziane włożyć do woreczka i pognieść.
  2. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, owoce i wymieszać. Dodać jajka, miękkie masło i śmietanę. Czasami należy dodać więcej śmietany, jeśli owoce nie są wilgotne. Masa musi mieć taką konsystencję, aby dało się formować ciasteczka, ugniatając je w dłoniach.
  3. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu obficie posypać cukrem pudrem.