@media (min-width: 0px) { #body{background-image:url(files/ban/banner-24.jpg);} }
Bułeczki
nadziewane dżemem
Składniki:

    Lukier

    • 2 szklanki cukru pudru
    • 3-4 łyżki soku z cytryny

    Składniki

    • 500 g mąki
    • słoik konfitur lub dżemu
    • 100 g masła
    • ½ szklanki cukru
    • 3 łyżeczki drożdży suszonych lub 50 g świeżych
    • 1 szklanka mleka
    • szczypta soli
    • 1 jajko lub mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem
    Dodaj wszystkie
    Brak wybranej listy zakupowej
    Przygotowanie:
    1. Masło rozpuścić w garnuszku, lekko przestudzić, a następnie dodać do niego mleko – schłodzić.
    2. Do miski wysypać mąkę, szczyptę soli, drożdże i cukier. Dodać masło z mlekiem i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    3. Ciasto wyłożyć na stolnicę lub dużą deskę do krojenia. Formować wałek i pokroić w grube plastry. Każdy plaster ułożyć na dłoni i lekko docisnąć. Na środek plastra ułożyć 2 łyżeczki dżemu. Zlepić dokładnie brzegi.
    4. Bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 5 cm od siebie. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
    5. Bułeczki przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 20-25 minut. Bułki wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia. W tym czasie przygotować lukier.
    6. Cukier puder oraz sok z cytryny włożyć do miski i ubić mikserem do czasu aż powstanie lejąca się masa. Bułeczki polać lukrem, kiedy są jeszcze ciepłe.