Zupa jarzynowa
Przepis na:
Zupa jarzynowa
z kluseczkami
Składniki przepisu:
  • 2 marchewki
  • sól
  • 1 pietruszka, kawałek selera
  • 2 łyżki oliwy lub masła
  • kilka różyczek kalafiora
  • garść groszku zielonego mrożonego
  • kilka ziemniaków
  • kostka rosołowa
  • 150 g kaszki kukurydzianej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki parmezanu
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Zagotować mleko, cienkim strumieniem wsypać kaszkę i ugotować ciągle mieszając. Wyłączyć gaz, przełożyć kaszkę na talerz. Doprawić parmezanem i solą, dokładnie wymieszać, ukształtować wałek i pokroić kluseczki. Ugotować w osolonym wrzątku.
  2. Obrać warzywa, pokroić na kawałki. Wrzucić do 2 litrów wrzątku z kostką rosołową i ugotować. Na koniec dodać groszek. Przed podaniem połączyć zupę z kluskami oraz oliwą lub masłem.