Piróg
Przepis na:
Piróg
biłgorajski
Składniki przepisu:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g ziemniaków
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 300 g sera białego półtłustego lub tłustego
  • 250 g śmietany
  • 5 jajek
  • 150 g słoniny stopionej ze skwarkami
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. W misce szybko wyrobić półkruche ciasto z mąki, zimnego masła, drożdży, proszku do pieczenia oraz soli. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na cienki placek. Wyłożyć ciastem formę do pieczenia.
  2. Kaszę gryczaną ugotować na półmiękko.
  3. Obrać i ugotować ziemniaki i ugnieść z masłem. Do garnka dodać kaszę gryczaną, jajka, śmietanę, roztopione masło, ser biały, miętę, sól oraz pieprz. Wymieszać.
  4. Masę wyłożyć na ciasto. Z drugiej części ciasta uformować placek i przykryć nim piroga.
  5. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 2 godzin.
  6. Podawać z maślanką.