Kasza jęczmienna
Przepis na:
Kasza jęczmienna
z imbirowym gulaszem
Składniki przepisu:
  • 500 g wieprzowiny
  • liść laurowy
  • 50-70 g korzenia imbiru
  • sól i kolorowy pieprz do smaku
  • kasza jęczmienna z warzywami
  • 3 cebule
  • 1 pomarańcza
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 ml oleju
  • ziele angielskie
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  3. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.
  4. Pomarańczę umyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  5. Na patelni z olejem podsmażyć cebulę, po kilku minutach dodać mięso oraz poszatkowany w słupki imbir. Smażyć około 6 minut. Przełożyć do garnka, dodać skórkę i sok z pomarańczy, sok jabłkowy, czosnek, ziele, listek, sól, cynamon oraz pieprz do smaku. Przykryć pokrywką i dusić minimum 45 minut.
  6. Ugotować kaszę jęczmienną zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Podawać w miskach lub głębokich talerzach z imbirowym gulaszem.