Sałatka z roszponką
Przepis na:
Sałatka z roszponką
i pieczoną wieprzowiną
Składniki przepisu:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz i sól
  • 200 g roszponki
  • pół szklanki kuskusu
  • 1 awokado
  • pół małej cebuli czerwonej
  • 50 g kiełków np. brokułu
  • łyżka posiekanego szczypiorku
Dodaj wszystkie
Brak wybranej listy zakupowej
Przygotowanie przepisu:
  1. Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i zostawiamy na pół godziny do zamarynowania. Po tym czasie zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości.
  2. Kuskus wsypujemy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem. Ostudzoną kaszkę mieszamy widelcem, dodając umytą i osuszoną roszponkę, kawałki awokado, piórka cebuli, polędwiczkę pokrojoną w kawałki, kiełki i posiekany szczypiorek.